Zakgeld: Jong geleerd, oud gedaan.

Zakgeld: Jong geleerd, oud gedaan.

‘Mama, mag ik een Spacescooter… please?’, ‘Mama, ik vind dat Playmobilekasteel zo mooi, die wil ik echt hebben!’ Kinderen zijn dol op speelgoed en vinden het heerlijk om in de speelgoedwinkel verlekkerd om zich heen kijken naar alles wat ze zouden willen hebben. Tja, dat kan nou eenmaal niet…. Het is belangrijk een kind te leren dat het niet vanzelfsprekend is alles zomaar te krijgen of kopen. Zakgeld kan daarbij helpen. Ruim twee derde van de kinderen (69%!) in Nederland krijgt zakgeld op de basisschool.

Waarom zakgeld?
Het is verstandig om op een bepaald moment te starten met het geven van zakgeld. Op deze manier leert je kind namelijk spelenderwijs de waarde van geld kennen: een mooie Barbie kost €14,99 terwijl een speelgoed autootje €2,00 kost. Je kind leert daarnaast met vallen en opstaan met geld om te gaan: dat je moet sparen om iets duurs te kunnen kopen. En dat je geld echt op is als je alles direct uitgeeft.
Je kunt ook samen met je kind nadenken over de uitgaves: koop je liever meteen iets kleins, of spaar je langer door voor iets groots? De brandweerkazerne van Lego is niet zomaar binnen handbereik maar het kleine brandweerautootje misschien wel. Is dat zakje met mooie knikkers een impulsaankoop of wilde je die al een tijdje echt graag hebben? En hoe lang moet je wel niet sparen voor die Spelcomputer?
Het is ook belangrijk dat je kind nu al leert dat er op tv en internet verschillende vormen van (sluip)reclame zijn. Bespreek met je kind dat hij beter iets van zijn zakgeld kan kopen dat hij zélf leuk of belangrijk vindt, en niet iets wat die populaire blogger aanprijst.

Je kind heeft later veel profijt van het bewust leren omgaan met geld. Door zakgeld te geven, krijgt je kind bovendien de kans om zelf beslissingen te nemen. Dit is goed voor zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde. En vergeet niet… fouten maken mag, hier leert je kind juist van.

Wanneer begin je?
Vanaf ongeveer 5 á 6 jaar gaan kinderen geld herkennen en leren ze rekenen, dus dat is een mooi moment om te beginnen met het geven van zakgeld. Langzaam maar zeker nemen we afscheid van contant geld. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Voor kinderen is contant geld namelijk nog steeds de beste manier om de waarde van geld te leren kennen. Zeker bij jonge kinderen heeft het de voorkeur om het zakgeld contant aan je kind te geven. Zo kan je kind het geld zelf zien, voelen en optellen. Je kind ziet het geld dan letterlijk groeien in zijn spaarpot! Je kind kan met contant geld ook oefenen met betalen en terugkrijgen van wisselgeld. Dit zorgt voor meer besef van geld dan wanneer het geld naar de bankrekening wordt overgemaakt. Voordat je kind naar het voortgezet onderwijs gaat, is het wel raadzaam om alvast te gaan oefenen met een pinpas. Dan kan je kind hier veilig mee leren omgaan, voordat hij zelfstandiger wordt en meer buiten jouw toezicht is.

Hoeveel geef je?
De vraag is hierbij wat het kind van zijn zakgeld zelf moet betalen. Wanneer dit alleen kleine extra’s voor zichzelf zijn, hoeft het zakgeld echt geen hoog bedrag te zijn. Denk aan €0,50 per week voor 5-jarigen tot ongeveer €2,50 per week voor 12-jarigen. Wanneer je kind bijvoorbeeld ook cadeautjes van zijn geld moet kopen dan moet het bedrag waarschijnlijk wel wat hoger zijn.
Ieder jaar kun je het bedrag een beetje ophogen. Geef wel altijd een vast bedrag op een vaste dag, zodat je kind hier rekening mee kan houden. Het zakgeld is een leermiddel dus pak het niet voor straf af. Zie het zakgeld als een middel om te oefenen met betalen, plannen en sparen. Dan wordt je kind spelenderwijs op de toekomst voorbereid!

Richtlijn bedrag zakgeld per week
5 jaar         0,50 Euro
6 jaar         1,00 tot 1,40 Euro
7 jaar         1,00 tot 2,00 Euro
8 jaar         1,00 tot 2,00 Euro
9 jaar         1,10 tot 2,00 Euro
10 jaar       2,00 tot 2,30 Euro
11 jaar       2,00 tot 2,30 Euro
12 jaar       2,30 tot 3,00 Euro

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

Leuk!
Maak zakgeld nog leuker met het Zakgeldcontract en de Spaarwegwijzer van Wijzer in geldzaken. (Dit is een initiatief van de Rijksoverheid)

Wil je hier meer over lezen?
Nibud: https://www.nibud.nl/consumenten/zakgeld/
Checklist Leren sparen: https://www.wijzeringeldzaken.nl/leren-omgaan-met-geld/checklist-hoe-leer-ik-mijn-kind-sparen/