Voorlees vrijdag: Vosje

Voorlees vrijdag: Vosje

Deze week weer een review van een boek uit de top 5 van vorige week. En wat een moeilijke keus had ik. Uiteindelijk koos ik voor het boek vosje.
Vosje is uitgegeven door uitgeverij Querido.

Het boek, geschreven door Edward van de Vondel met prachtige tekeningen van Marije Tolman, maakte indruk op mij.

Niet per se door het verhaal. Maar door de prachtige tekeningen en foto’s van Marije Tolman. Voor dit boek gebruikte zij verschillende manieren om de tekeningen vorm te geven. Ze maakte de mooiste foto’s in de duinen, bossen en vlaktes in Nederland. Daarnaast gebruikte zij pentekeningen op de foto’s en een speciale druktechniek om het vosje zijn kleur te geven. En juist die vos, trok mij erg aan in het boek.

Op de foto’s is te zien waar het vosje zich bevindt en hoe hij beweegt. Maar op een manier die ervoor zorgt dat de prachtige foto zijn originaliteit behoudt. Erg indrukwekkend. En dat vosje blijft in je geheugen gegrift. Je neemt hem met je mee. Als ik naar mijn werk fiets, door de polder, zie ik mijn gedachte het vosje rondspringen over de weilanden. En dat is wat ik geweldig vind aan dit boek. Het vosje maakt indruk.

Voor de kinderen is het fantastisch om samen de platen te bekijken en een verhaal erbij te verzinnen. Ook al is het verhaal prima geschreven en klopt het met dat wat je ziet. Voor mij is het verhaal geen aanvulling op de prachtige tekeningen. Zonder de schrijver ervan te kort te doen. Je kunt het ook andersom zien, de tekeningen zijn gewoon te mooi voor het lieve verhaal.

Dit boek is zeker een aanrader voor iedereen die van de natuur houdt. Wellicht kruipt het vosje ook in jou gedachten en zie hem lopen als je aan het dagdromen bent tijdens de wandeling naar school, de fietstocht naar je werk of tijdens die lange treinreis.

Veel fantasieplezier!