Thuiswerken en zorgen voor kinderen, hoe pak je dit het beste aan?

Thuiswerken en zorgen voor kinderen, hoe pak je dit het beste aan?

Door het Coronavirus is bijna iedereen nu veel thuis. Het lijkt in het begin op één grote spontane vakantie, maar …. dat is het natuurlijk niet. Alles lijkt voor de kinderen even stil te staan: geen school, geen BSO, geen clubjes en minder sociale contacten. Alle structuur is opeens weggevallen. Dat is misschien even leuk, maar niet voor een langere tijd. Ook als ouder is dat flink wennen: kinderen aan het schoolwerk zetten, kinderen bezig houden en vaak zelf tussendoor proberen te werken. Hoe ga je daar nou handig mee om?

Zorg voor structuur
Net als een normale werkdag wordt er gezorgd voor ontbijt, tanden poetsen en aankleden. Zo kan iedereen de dag goed beginnen en ben je klaar om actief aan de slag te gaan.

Maak afspraken met werkgever, partner en kinderen (als de leeftijd het toe laat) wanneer je werkt en wanneer niet. Als het kan, zorg dan voor afwisselend werkuren en rusturen zodat de dag te overzien is voor de kinderen. Dan zijn verwachtingen helder. Soms kan het nodig zijn dat er gewerkt wordt met de kinderen in dezelfde kamer. Praat hier ook over met kinderen.

Bedenk activiteiten waarmee kinderen even zichzelf kunnen vermaken en spreek af dat kinderen tijdens dit moment jou niet storen. Hoe lang dit kan is erg afhankelijk van de leeftijd van het kind. Het is allemaal best een uitdaging. Leg de lat dus niet te hoog, niet voor je kind en niet voor jezelf.

Kinderen van 0-4 jaar
Voor kinderen van deze leeftijd is het misschien het minst gek om hele dagen thuis te zijn. De thuiswerkdagen voor baby’s, dreumesen en peuters zien er voor hen immers het zelfde uit als de dagen in het weekend of op vrije dagen. Voor hen is deze situatie misschien juist heel prettig. Wat kinderen van deze leeftijd vaak heel leuk vinden van het kinderdagverblijf zijn de sociale contacten, de liedjes die gezongen worden, de spelletjes die gedaan worden en de activiteiten die worden aangeboden. Zoek op Pinterest daarom eens naar “activiteiten peuter” of “spelletjes peuter” voor leuke ideeën die je ook thuis kunt doen. Op Spotify vind je leuke playlists voor kinderen met liedjes die je samen kunt zingen.

Schoolgaande kinderen
Ondanks het vakantiegevoel dat kinderen misschien hebben is het voor de komende weken toch verstandig om voor de doordeweekse dagen een vaste structuur aan te houden. Het lijkt een beetje schools, maar het helpt om samen met je kind een dagritme op papier te zetten. Dat geeft je kind meer overzicht en houvast in deze spannende tijd. De meeste kinderen krijgen schoolwerk van hun leerkracht. Plan dat van tevoren samen in zodat hij of zij weet waar het aan toe is en wanneer het schoolwerk moet doen. Dan hoef je daar later op de dag ook geen discussie meer over te hebben.

Het is handig om de structuur van school aan te houden, die is immers bekend. Plan niet alleen de schoolopdrachten in, maar ook voldoende tijd voor een tussendoortje, creatieve activiteiten en spelen beweegactiviteiten. Kies bij voorkeur voor buitenspel in de tuin als dat mogelijk is. Als buitenspelen in de tuin geen optie is dan is het voor de kinderen belangrijk om binnen actief bezig te kunnen zijn. Beweging en frisse luncht helpen namelijk om daarna weer beter te kunnen concentreren. Veel gymleerkrachten hebben op YouTube vlogs geplaatst met inspiratie voor sport- en spelactiviteiten.

Als kinderen hun schoolwerk (deels) op de computer of tablet moeten maken, probeer dan voor afwisseling te zorgen in taken met een beeldscherm en activiteiten waarvoor geen beeldscherm nodig is. Het is ook fijn om tussen de schoolopdrachten door ‘energizers’ aan te bieden. Dat zijn hele korte spelletjes of beweegactiviteiten om de concentratie te verhogen en kinderen te activeren. Thuis kan je kind bijvoorbeeld even op zijn favoriete liedje dansen of een balletje hooghouden, om daarna weer vol energie aan de volgende opdracht te beginnen. Als je kind vanuit school al voldoende opdrachten krijgt, dan hoef je natuurlijk niks extra’s aan te bieden, want vrije tijd is net zo belangrijk als school.

Samenspelen met vriendjes en vriendinnetjes en sporten gaat nu niet. Haal daarom voor de vrije spelmomenten speelgoed of spelletjes uit de kast waar lang niks mee gedaan is. Soms lijken deze opeens weer nieuw. Door te variëren met het spelaanbod, blijven kinderen vaak actiever en houden jij en je kind het de komende weken beter vol thuis. Zet bijvoorbeeld een grote doos neer of geef je kind een aantal kleden. Misschien verzint hij of zij wel iets heel creatiefs om hiermee te doen.