Boekblog: Het theater van hiernaast

Boekblog: Het theater van hiernaast

Bijna is het vakantie. De kinderen hoeven nog maar 1 week naar school en dan hebben ze zes weken vrij. Wat een heerlijk vooruitzicht voor de kinderen. Voor de meeste ouders betekent dat ook een hoop gedoe en geregel. Want welke ouder heeft er nu ook zes weken vrij?

Gelukkig zijn er opa’s en oma’s, BSO en verschillende kamp weken die kunnen opvangen. En in de vakantie hoeft het echt allemaal niet super ver weg en uitgebreide activiteiten. Gewoon voorlezen en daaraan een activiteit verbinden, gewoon in de achtertuin vinden de meeste kinderen al geweldig. Het boek wat ik deze week aan jullie wil voorstellen, leent zich heel erg goed om eerst voor te lezen en daarna een activiteit aan te verbinden.

“Het Theater van hiernaast” geschreven door Sonja Danowski. De voorkant van het boek is al prachtig vormgegeven. De kinderen lijken bijna van het boek af te willen stappen. Zelfs het schutblad is prachtig! Op het titel blad valt te lezen; Voor iedereen die graag verhalen leest, en voor iedereen die graag naar verhalen luistert. Dan ben ik al getriggerd om het te gaan lezen.

Pia en Pablo spelen graag met hun poppen in de tuin.
Maar dan komt Ricky naast hen wonen met zijn helikopter, duikboot en raceauto’s en heeft Pablo geen tijd meer voor poppen.
Maar op een dag wordt Ricky ziek en kan hij niet met Pablo spelen.
Hervindt Pablo zijn liefde voor poppen?

Het verhaal spreekt echt tot de verbeelding. De kinderen kunnen zich echt met Pia, Pablo of Ricky vergelijken. En zullen ook heel goed begrijpen waarom Pablo opeens meer met Ricky speelt dan met zijn zusje Pia. De tekeningen in het boek zijn echt magisch. Er is zoveel te zien. Elke keer als je het boek voorleest zie je weer nieuwe dingen.

Na het voorlezen kunnen de kinderen aan de slag met hun eigen handpoppen. Samen een theatervoorstelling maken voor papa en mama, opa en oma. Het bedenken van een verhaal, misschien wel het verhaal uit het boek, samen poppen uitzoeken die bij het verhaal passen. En natuurlijk een theater bouwen! Ik kijk er nu al naar uit om dit samen met mijn kinderen in de tuin te doen.

Tip: gebruik eventueel de verteldobbelstenen van story cubes, o.a. verkrijgbaar bij Kiekeboek. Hiermee kunnen de kinderen het verhaal steeds verder uitbreiden.

Het theater van hiernaast
Sonja Danowski
Uitgeverij de vier windstreken

Veel leesplezier!
Liefs Sjoerdtje