Blog: Voorlezen laat je kind groeien!

Blog: Voorlezen laat je kind groeien!

De komende week starten de Nationale Voorleesdagen waarin ook de SKOS veel extra aandacht geeft aan (voor)lezen. Voorlezen is in de eerste plaats een knus en rustgevend moment samen met je kind. Maar daarnaast is het ook heel goed voor de taal- en spraakontwikkeling. Begin daarom zo vroeg mogelijk met voorlezen, zelfs al als je kind nog een baby is.

Goed voor de ontwikkeling
Onderzoek wijst uit dat kinderen die van jongs af aan worden voorgelezen betere leerprestaties hebben op school. Ze zijn gemotiveerd om te leren lezen, ze zijn taalvaardiger en ze begrijpen teksten beter. Het samen praten over een boek blijkt bovendien een goede manier om een eventuele taalachterstand te verminderen. Het is daarom belangrijk dat (jonge) kinderen regelmatig worden voorgelezen, bij de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of op de basisschool, maar bij voorkeur ook thuis!

Wereld vol woorden en fantasie
Voorlezen vergroot de woordenschat. Door met je kind plaatjes te bekijken en te benoemen, leert je kind nieuwe woorden. Tijdens het voorlezen zelf pikt je kind ook vanzelf nieuwe woorden op. Daarnaast raakt je kind bekend met boeken en letters, stimuleert het de concentratie en prikkelt het de fantasie. Spelenderwijs leert je kind zich in te leven in de leef- en ervaringswereld van een ander en leert het veel over de wereld om zich heen. Dus hoe meer je voorleest hoe beter!

Zo kies je het juiste boek voor je kind
Maak van voorlezen een dagelijks terugkerend ritueel van, het helpt om een vast moment te kiezen. Kies bij voorkeur boeken die passen bij de belevingswereld en de interesse van je kind. Is je kind bijvoorbeeld bijna jarig, lees daar dan samen boekjes over. Geef je kind de gelegenheid om tijdens het voorlezen over het verhaal te praten en stel er vragen over. Zo blijft je kind betrokken bij het verhaal. Wellicht vind je het soms lastig in te schatten wat je kind al aankan. Het onderstaande kan je helpen om het voorlezen voor jullie beiden nog leuker te maken.

Baby’s
Veel ouders denken dat hun baby te jong is om al voorgelezen te worden. Je baby kan nog niet echt een verhaal volgen, maar je kunt al wel plaatjes kijken en benoemen wat er te zien is. Kies daarom voor een boek met eenvoudige duidelijke tekeningen. Denk aan een In een knuffel-, bad- of kartonboekje. En houdt het kort. Een paar minuutjes is al mooi. Vanaf 9 maanden kun je beginnen met het voorlezen van hele eenvoudige verhaaltjes.

Peuters
Jonge peuters vinden het leuk om een kort verhaaltje te horen bij de plaatjes.
Vanaf drie jaar kunnen de verhaaltjes al wat moeilijker zijn. Eenvoudige teksten met rijm en herhaling zijn een aanrader. Ze scheppen een bepaalde verwachting en helpen te voorspellen wat er komen gaat. Je kind wordt gestimuleerd om hardop ‘mee te lezen’, het roept (rijm)woorden en vult zinnen aan. Het is ook goed om een boek meerdere keren te lezen. Kinderen leren hierdoor het verhaal beter begrijpen en leren voorspellen wat er gaat gebeuren. Herhaling vinden jonge kinderen erg leuk.

Kleuters
Kleuters kun je langere verhalen gaan voorlezen. Samen praten over het verhaal is van belang tijdens het voorlezen.

Kinderen die zelf lezen
Voorlezen stimuleert je kind om ook zelf te leren lezen. Maar wanneer een kind zelf begint te lezen, stop dan niet met voorlezen! Sommige verhalen zijn immers nog te moeilijk voor je kind. En zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien, wordt het ook door de oudere kinderen heel erg gewaardeerd! Het is een fijn moment samen. Kies daarnaast ook boekjes voor je kind om zelf te lezen. Je kunt aan de leerkracht van school vragen welk niveau het beste aansluit bij je kind. Lees deze boekjes bijvoorbeeld eerst een keer samen, en stimuleer je kind daarna om het zelf lezen.

Neem een gratis abonnement op de bibliotheek!
Wil je niet iedere keer nieuwe boeken kopen? Een bibliotheek abonnement is voor kinderen gratis! Vraag bij de bibliotheek bij jou in de buurt om een aanmeldingsformulier voor een jeugd abonnement of Boekstart. Hiermee vraag je een bibliotheekpas aan en krijg je een leuk Boekstart-koffertje met leuke boekjes voor je kind. De medewerkers van de bieb staan klaar om je te helpen met het uitzoeken van geschikte boeken. Uiteraard kun je je kind ook online inschrijven bij de website Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Saila Smit
Inhoudelijk Manager Pedagogiek en VVE