Blog: Mijn kind wil niet eten

Blog: Mijn kind wil niet eten

En zeker geen groente 🙁

Het kan je soms tot wanhoop drijven; een kind dat niks wil eten. En het zijn helaas vaak juist die gezonde groenten die met name peuters laten staan! De avondmaaltijd, wat juist een gezellig moment samen met je gezin zou moeten zijn, kan daardoor een strijdtoneel worden… Maar bespaar je de moeite, strijd heeft geen enkele zin. Ook uit onderzoek blijkt dat het eetgedrag van peuters niet verbetert als ze onder druk worden gezet.

Aan dwang kunnen kinderen juist negatieve gevoelens over eten overhouden. Wat wel helpt, is om het eten dat je kind weigert te blijven aanbieden en kinderen op een positieve manier te stimuleren om het op te eten (of het in ieder geval te proeven). Al is het maar één hapje. Soms kost het tien tot vijftien pogingen voordat een kind de groente lust. De bekende regel van het voedingscentrum luidt: ‘Jij bepaalt wat en wanneer je kind eet, je kind bepaalt hoeveel het eet’. Bied daarom geen ander vervangend voedsel aan (zoals een cracker of boterham). Een gezond kind hongert zichzelf namelijk echt niet uit!

Ook kun je je kind aan het eind van de middag al een bordje rauwkost geven. Je zoon of dochter eet alvast wat snoeptomaatjes, rauwe worteltjes en reepjes paprika, terwijl jij aan het koken bent. Dan hebben ze in ieder geval al wat vitaminen en vezels binnen voordat je aan tafel gaat.

Er zijn verder verschillende manieren om kinderen aan tafel beter te laten eten:

  • Zorg voor een gezellige sfeer aan tafel.
  • Maak er een spelletje van (‘Wil je een krokodillenhap of een olifantenhap?’).
  • Zorg eens voor een leuk opgemaakt bord.
  • Laat je kind helpen in de keuken. Je kunt hem of haar bijvoorbeeld groente laten wassen, een ei laten pellen of de salade laten mengen).
  • Combineer het eten met iets dat je kind lekker vindt.
  • Maak het eten eens een keer op een andere manier klaar.
  • Bied in het begin kleine porties aan (nog een keer opscheppen kan altijd).Check ook eens Pinterest voor leuke manieren om het bord van je kind op te maken! Kortom: Maak het eten samen weer leuk en ontspannen!

Saila Smit
Inhoudelijk Manager Pedagogiek en VVE