Blog: Een beetje risico is gezond!

Blog: Een beetje risico is gezond!

Doe voorzichtig! Niet te hoog, te hard, te snel, te ruw! Het is uiteraard heel normaal dat ouders hun kinderen willen beschermen. Je wilt het allerbeste voor ze. Maar daardoor zijn we tegenwoordig wel geneigd meer risico’s voor onze kinderen te vermijden dan goed voor ze is. Ook in de kinderopvang worden vaak zoveel mogelijk risico’s uitgesloten. Maar doen we onze kinderen daarmee niet juist tekort?

Geef ze de ruimte
Kinderen hebben letterlijk de ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en de wereld op hun eigen manier te ontdekken. Zonder dat hun ouders of de pedagogisch medewerkers continu ingrijpen. Dit doen kinderen vaak al van nature door op zoek te gaan naar spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten. Dat wordt in de pedagogiek ook wel ‘risicovol spelen’ genoemd. Ze klimmen in een boom, balanceren op een muurtje, rennen of rollen van een heuvel of willen klussen of knutselen met een echte hamer en spijkers. Dat gaat in de praktijk nou eenmaal met vallen en opstaan. En ja, dat levert weleens een bult of een schram op. Die doen wellicht even een beetje pijn, maar wegen niet op tegen het enorme plezier dat ze eraan beleven en de manier waarop zij zich ontwikkelen.

Goed voor het zelfvertrouwen
Wetenschappelijk onderzoek laat namelijk zien dat risicovol spelen heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren beter risico’s inschatten en de juiste afwegingen te maken. Het vergroot bovendien hun zelfvertrouwen en hun onafhankelijkheid. Wat weer belangrijk is voor hun doorzettingsvermogen. Kinderen leren hun grenzen te verleggen en overwinnen hun angsten. Ook heeft risicovol spelen een positieve invloed op de motorische vaardigheden van kinderen. Door buiten te slingeren, klimmen, rollen, hangen en glijden, verbeteren hun motorische vaardigheden, hun balans en coördinatie.

Er zijn grenzen…
Spelen in een uitdagende omgeving en zelf op avontuur gaan, is voor kinderen enorm leuk! Vermijd natuurlijk wel altijd de risico’s met ernstige gevolgen. Jonge kinderen kunnen bijvoorbeeld echt niet bij een drukke weg of zonder toezicht bij water spelen. Of iets écht gevaarlijk is voor kinderen, hangt vaak af van hun leeftijd, en soms van hun karakter. Sommige kinderen zijn overmoediger dan anderen en hebben meer toezicht of begeleiding nodig. Bij oudere kinderen kun je duidelijke afspraken maken over wat wel mag en wat echt niet mag om ernstige gevolgen te voorkomen. Uiteindelijk ken je je eigen kind het beste en kun je dit vaak prima inschatten.

Moedig je kind tijdens het spelen aan maar houd afstand en waarschuw niet te snel. Probeer een goede balans te vinden tussen je kind vrijheid geven en beschermen tegen gevaar. Je kind leert hier echt het meeste van! En voor ons als ouders direct een mooie les in ‘loslaten’. 😉

Saila Smit
Inhoudelijk Manager Pedagogiek